Kari Vaittiniemi on kurssin konserttivastaava.
Kari Vaittiniemi on kurssin konserttivastaava.

Imatra Big Band Camp lähestyy

Ensi viikolla Koskenpartaalla soi jälleen BB-musiikki, perjantaina laajin kattaus.

Imatra Big Band Camp järjestetään 24.-29.6. Imatralla jo 44. kerran. Kaikille avoimien ilmaiskonserttien merkeissä Koskenpartaan lavalle nousee keskiviikosta lähtien laadukkaita ja tunnettuja esiintyjiä laidasta laitaan. Huippumuusikoita kuullaan myös Bar & Cafe Kuohussa maanantaista perjantaihin. Viikon aikana Imatralla järjestetään yhteensä jopa viisitoista konserttia. Big Band Campin konserteista vastaa Kari Vaittiniemi.

– Vaikka BB-Camp on valtakunnallisesti vuoden merkittävimpiä jazz-tapahtumia, monenlaiset tyylilajit ovat hyvin edustettuna koko viikon ajan. Katulavalla soi laajasti sekä bluesia että souliakin. Koskenpartaan lava on tarkoitettu isommille kokoonpanoille, kahdeksasta soittajasta ylöspäin. Bar & Cafe Kuohun keikat soitetaan yleensä kolmesta kuuteen soittajan voimin, Vaittiniemi kertoo.

Valtakunnan huippusoittajien esiintymisten lisäksi Kuohussa järjestetään kurssilaisille jameja maanantaista perjantaihin.

– Tämä on tärkeä osa kurssia. Vierailijat, opettajat ja kurssilaiset pääsevät tekemään musiikkia yhdessä. Näitä sessioita on järjestetty kolmen vuoden ajan. Niin esiintymiskokemuksen kartuttaminen kuin huippuammattilaisten kuuleminenkin on oppilaille merkittävää kurssin kannalta, Vaittiniemi kuvailee.

Yhdessä tekeminen on Big Band Campille tunnusomaista. Rooliin katsomatta osallistujat ovat tekemisissä keskenään.

– Ennen kaikkea tämä leiri on välitön tapahtuma. Kurssi on tunnettu hyvästä ilmapiiristä, ja siitä, että täällä työskennellään oikeasti yhdessä. Myös huippuesiintyjistämme suurin osa on käynyt kurssin jossain vaiheessa opintojaan. He tuntevat historian ja haluavat esiintyä täällä, Vaittiniemi kertoo.

Kävelykadulla lukuisia ilmaiskonsertteja

Niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin muusikot ottavat lavan haltuun leiriviikon aikana.

– Muun muassa Aretha Franklinin ja Chaka Khanin hittibiisejä yhdessä Imatra Big Bandin kanssa tarjoilee Itävallassa asuva, englantilainen Dorretta Carter. Valtakunnan tanssittajat, Sami Pitkämö orkestereineen Johanna Förstin kanssa päästetään irti torstaina. Spesiaaliesiintyjä Enrico Intran teatterin konsertin suhteen odotukset ovat korkealla – hänestä on kuitenkin vaikea päätellä mitä tuleman pitää, Vaittiniemi kuvailee kattausta.

Perjantaina on konserttien suhteen vilkkain päivä.

– Katulavalle nouseva Roast Burn Big Band on viime vuoden big bandien suomenmestari. Kokoonpanossa tulevaisuuden huippumuusikot työskentelevät taiteellisesti haastavan ohjelmiston parissa. Kuohussa esiintyy Peela, joka koostuu lähinnä Sibelius Akatemian jazz-linjan opiskelijoista. Siellä on tarjolla vähän sähköisempää ja nuorekkaampaa settiä. FunkU2:n keikalla nähdään Uuden Musiikin Orkesterista tuttu trumpetisti Mikko Pettinen, Vaittiniemi kertoo esiintyjien ansioista.

Myös yleisö voi toivoa suosikkejaan

Viikon ohjelmisto on kattava, ja se tarjoaa jokaiselle jotakin. Myös yleisö pääsee vaikuttamaan:

– Kuulijat pääsevät äänestämään soitettavia kappaleita, kun Mikael Konttinen nousee Imatra Big Bandin kanssa Koskenpartaan lavalle perjantaina tarjoillen perinteisempää BB-musiikkia, Vaittiniemi paljastaa.

Lauantaina Koskenpartaalla esiintyy kurssibändi ja lisäksi Valtionhotellilla leirin ulkomaisen vieraan, Grammy-palkitun Michael Abenen kvintetti. Viikon viimeisenä ohjelmanumerona nähdään Kuubasta Suomeen musiikin perässä muuttaneiden muusikoiden kokoonpano Tri Cohiba. Silloin luvassa on taattuja lattarirytmejä.

– Pidetty tapahtuma miellyttää monenlaisia ihmisiä. Kurssilaisia saapuu ympäri Suomen. Jotkut ovat ammattilaisia, toiset harrastelijoita, ja osa tulee fiilistelemään ainutlaatuista tunnelmaa viikon ajaksi. Monelle tämä on jo perinne. Niin leiriläisille kuin yleisöllekin Big Band Camp on merkittävä kesätapahtuma – ihan valtakunnan tasolla, Vaittiniemi kuvailee kesän BB-kohokohtaa.

Koko viikon konserttiohjelma.

 

Lisätiedot:

Kari Vaittiniemi, p. 0400 551485, bigbandcamp2015@gmail.com

Perinteikäs ja välitön kesäkurssi

Big Band -kurssi on tarkoitettu big band -musiikista kiinnostuneille, niin edistyneille kuin aloittelevillekin muusikoille ja harrastajille. Leirillä kurssilaisista muodostetaan neljä big bandia tason sekä tyylilajien mukaan.

Opetuksesta vastaavat kapellimestarit kiertävät päivittäin opettamassa useissa bändeissä. Päivän ohjelma koostuu luennoista sekä harjoituksista ja huipentuu illan konserttiin.

Big Band Camp kiinnostaa kaiken ikäisiä: nuorimmat osallistujat ovat olleet 8-vuotiaita ja vanhimmat jopa 72-vuotiaita.