Kysely sukupuolineutraaleista vessoista

Kyselyssä ei kannatusta vanhojen tilojen sukupuolineutraaleille vessoille

Liikuntarajoitteisten vessat voivat toimia yhteisinä kaikille. Uusissa tiloissa voidaan varautua myös sukupuolineutraaleihin vessoihin.

 

Imatra kysyi kaupunkilaisilta pitäisikö julkisten rakennusten vessatilat muuttaa sukupuolineutraaleiksi. Kysely toteutettiin, koska vihreiden valtuustoryhmä esitti, et­tä kaupungin tiloihin tulisi järjestää sukupuolineutraalit wc-tilat.

Vastauksia annettiin lähes tuhat kappaletta, joista 875 kappaletta sähköisen kyselyn kautta.

Kyselyn perusteella Imatralla ei koeta tarpeelliseksi muuttaa nykyisten kiinteistöjen WC-tiloja sukupuolineutraaleiksi. Tätä mieltä oli 82,6 prosenttia vastaajista.

-Turvattomuuden tunne ja yksityisyys aiheuttivat huolta erityisesti vanhojen rakennusten ja koululaisten osalta. Myös mahdolliset kustannukset herättivät negatiivista keskustelua, jos vanhoja wc-tiloja lähdetään muuttamaan sukupuolineutraaleiksi, tilahallinta- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen kertoo.

Moni vastaaja oli kuitenkin sitä mieltä, että liikuntaesteisten wc-tilat voisivat toimia sukupuolineutraaleina vessoina vanhoissa tiloissa. Tätä mieltä olivat omissa lausunnoissaan myös vammais- ja vanhusneuvostot sekä Toimitilat Oy:n tekninen isännöinti. Nuorisovaltuusto puolestaan kannatti rajoituksetta aloitetta sukupuolineutraaleista vessoista.

Kyselyn tuloksia ja aloitetta käsitellään ensi maanantaina Imatran kaupunginhallituksessa. Hallitukselle esitetään, että vanhojen rakennusten wc-tilat säilytetään ennallaan, mutta liikuntaesteisten wc-tilat muutetaan sukupuolineutraaleiksi. Sitä mukaan, kun rakennuskanta uudistuu tai kohde peruskorjataan, tehdään tulevaisuudessa myös kohteeseen sukupuolineutraaleja wc-tiloja tavallisten sukupuolen mukaan eroteltujen vessojen lisäksi.

 

Kaupunginhallituksen esityslista julkistetaan torstaina iltapäivällä. Aiheesta enemmän listatekstissä, joka julkaistaan täällä.  

 

 

Lisätietoja:

Tilahallinta- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen p. 020 617 4450, sami.turunen@imatra.fi

Hallintojohtaja Kaisa Heino, p. 020 617 2206, kaisa.heino@imatra.fi