Vuoksi ja Imatrankoski

Vuoksi ja Imatran koski ovat tärkeä osa Imatraa

Vuoksi

"Kolme on koskea kovoa, kolme järveä jaloa, kolme vuorta korkeata tämän ilman kannen alla: Hämehess' on Hälläpyörä, Kaatrakoski Karjalassa; ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran." Kalevala

Vuoksi on Saimaan vesistön laskujoki Laatokkaan, joka syntyi valtavalla voimalla noin 5000 vuotta sitten jättäen jälkeensä jonon koskia matkallaan Laatokkaan. Suurin koskista on Imatran koski. Saimaan ja Laatokan korkeusero on noin 70 metriä. Vuoksessa on Suomen puolella Tainionkoski ja Imatran koski, jotka molemmat on padottu. Imatran kosken voimalaitos oli valmistuessaan vuonna 1929 Suomen suurin voimalaitos.

Vuoksen kalastus on satoja vuosia vanhaa, ensimmäiset maininnatkin Imatrasta kertovat Vuoksen lohisaaliista. 1800-luvulla pietarilaiset ja englantilaiset aristokraatit löysivät Vuoksen runsaat kalavedet ja perustivat tänne omia kalastustukikohtiaan. Englantilaisilla oli Wuoksi Fishing Club ja venäläiset harjoittivat kalastusta omista Vuoksen varrella olevista hoveistaan.

Etelä-Karjala-instituutin toteuttama Vuoksi-projekti tarkastelee Vuoksen jokilaaksoa joen omista näkökulmista käsin: Minkälainen itse joki on ja kuinka se on aikojen saatossa muuttunut? Miltä Vuoksen jokimaisema näyttää? Kokonaiskuva Vuoksesta rakentuu tuoreen valokuva- ja videomateriaalin kautta, jonka Vuoksi-projektin tutkijat ovat koonneet kulkemalla veneellä joen yläjuoksulta aina Laatokalle saakka. Samalla he ovat tutustuneet jokilaakson kyliin sekä kaupunkeihin.

Virtuaali Vuoksi - Virtuaalimatka Saimaalta Laatokalle

Vuoksen varrella

Vuoksen varrelta löytyvät tänä päivänä kaikki kaupungin museot, pääkirjasto sekä vuonna 2004 peruskorjattu uimahalli ja urheilutalo. Myös Imatran kaupungintalo sijaitsee Vuoksen rannalla. Sen ovat suunnitelleet Arto Sipinen ja Mane Hetzer ja se valmistui vuonna 1970. Vieressä kohoaa myös Arto Sipisen suunnittelema kulttuurikeskus.

Vuoksen rantaan valmistui Omenapuupuisto vuonna 2001. Puistossa on jokaiselle vuonna 2000 syntyneelle imatralaiselle henkilökohtaisesti nimetty omenapuu – yli 200 puuta.

Mattojen pesu Vuoksessa kuuluu monen imatralaisen kesään. Mattolaitureita löytyy useita kummaltakin puolelta Vuoksea.

Vuoksen vartta myötäilee niin sanottu Vallitie. Sitä pitkin pääsee kätevästi pyöräilemään Imatrankosken ja Mansikkalan väliä.

Vuoksi on myös erinomainen läpi vuoden aukioleva soutustadion. Vuoksella voi talvellakin nähdä soutajia joko kalastamassa tai harjoittelemassa.

Imatran koski

Imatran koski on Imatran tunnetuin nähtävyys, jota on käyty ihailemassa jo vuosisatojen ajan. Vuosisadan vaihteessa Imatrankoski oli Suomen suosituin matkailunähtävyys ja kosken rannalle kohosi tuolloin myös Imatran Valtionhotelli. Imatran koski on valaistu pysyvästi, joten sitä voi ihailla ympäri vuoden.

Koski kuohuu tavallisesti vapaana kesäiltaisin, mutta tänä ja ensi kesänä tehtävän padon kunnostuksen vuoksi koskinäytöksissä ei ole.

Kaupunkipuro

Padotun Imatran kosken vuotovesissä on säilynyt vanha taimenkanta, jonka vahvistamiseksi ja yleiseksi virkistykseksi tehtiin vuonna 2015 “Kaupunkipuro", johon ohjattiin osa voimalaitoksen vedestä. Kaupunkipuro kulkee vanhan koskiuoman ja voimalaitoksen uoman välisellä saarella.

Related topics